19.03.2016 |
Pauza / TURIZAM I GASTRO
Izvor: Fena
Bodonyi je pojasnila da će 21. marta u 1.500 restorana širom svijeta biti služen meni inspirisan francuskom kuhinjom, a izazov je prihvatilo i nekoliko ugostitelja u BiH koji će to večer također imati francuski meni.
Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi predstavila je jučer u Sarajevu četiri bh. kuhara koje je međunarodni žiri odabrao da pripremaju večeru u sklopu manifestacije Okus Francuske.
To su glavni kuhar u rezidenciji Francuske u BiH Dino Đemidžić, zatim Željko Ljubas iz restorana Luka, Zaim Merdan iz restorana Plava prizma, te Saša Miljević iz restorana D.O.M. u Banjoj Luci.
Bodonyi je pojasnila da će 21. marta u 1.500 restorana širom svijeta biti služen meni inspirisan francuskom kuhinjom, a izazov je prihvatilo i nekoliko ugostitelja u BiH koji će to večer također imati francuski meni, osim restorana D.O.M. u Banjoj Luci u kojem će večera biti organizirana 23 marta.
Pozvala je bh. građane da osnaže svoj organizam na kraju ove duge zime, a u okviru menifestacije koja je rezultat saradnje između Francuske i BiH.
Inicijativa za održavanje manifestacije Okus Francuske potekla je od poznatog francuskog kuhara Alaina Ducassea, a podržao ju je ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius.
Cilj manifestacije je odati priznanje živoj, otvorenoj i inovativnoj kuhinji koja ostaje vjerna svojim vrijednostima - zajedništvu, velikodušnosti, zdravoj ishrani i poštivanju okoliša.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.