Napravite ukusne kroasane sa brašnom Mlin Ivo&Bele!

06.05.2016 |

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Izvor: Akta.ba

Napravite ukusne kroasane sa brašnom Mlin Ivo&Bele!

Kroasani su zaista izazov za svakog kuhara. Nije ih lako spremiti osim ukoliko niste dobro utrenirani pa se onda posmatraču to čini "jednostavno".

Kroasani su zaista izazov za svakog kuhara. Nije ih lako spremiti osim ukoliko niste dobro utrenirani pa se onda posmatraču to čini "jednostavno". Mlin Ivo & Bele donosi vam recept kako napraviti odlične krosane.

Sastojci koji su vam potrebni da biste napravili ukusne kroasane su:

  • 1 kg brašna Mlin  "Ivo&Bele"
  • 1 paketić kvasca (50 g)
  • 2 kašičice soli
  • 5 kašika ulja
  • 1 jaje
  • 2,5 dl mlijeka
  • 2,5 dl vode
  • 250 g margarina za premazivanje
  • nadjev po želji
  •  
  • Za premazivanje
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • susam, kim…

Priprama

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mlijeka, sa kašičicom šećera i brašna, ostaviti da nadođe. Od brašna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamijesiti srednje meko tijesto.

Podijeliti na 16 loptica, svaku razviti u okruglu koru i premazati margarinom i redati po 8 kora jednu preko druge (posljednju koru ne premazivati) tako dobijamo na dva mjesta po 8 kora, pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 20 minuta.

Rastanjiti prvo jednu "hrpicu" od 8 kora u veliku okruglu koru i podijeliti najprije na 4 dijela, a svaku četvrtinu još na 5-6, da dobijemo 20-24 trokutića. Na svaki trokutić staviti fil od sira i bjelanceta, pa zarolati kiflicu, i poredati na podmazan pleh od pećnice.

Razviti i drugu "hrpicu" od 8 kora u veliki krug, i isto podijeliti na 20 kiflica. Kiflice pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 1 sat. Premazati umućenim jajetom, posuti susamom ili kimom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20-tak minuta na 220 C. dok fino ne porumene.

Izvolite, pozlužite se…

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)

POVEZANE VIJESTI