08.11.2016 |
Pauza / TURIZAM I GASTRO
Izvor: Akta.ba
Volite pikantno? Onda su ove palačinke pravi izbor za vas.
Foto: Adis Ćutahija
Pikantne palačinke
Sastojci:
Brašno raževo 100g
Brašno ječmeno 50g
Brašno pšenično Zlatni puder 100g
Mlijeko 2dl
Jaja 2 kom
Čili paprike 50g
Patlidžan 100g
Svježi sir 100g
Bijeli luk 2 češnja
Peršunov list 10g
So 2 kašikice
Bijeli biber ½ kašikice
Maslinovo ulje 1dl
Suncokretovo ulje 0,5dl
Priprema:
U dublju posudu razbiti jaja, mlijeko, maslinovo ulje i so. Zatim doliti pola litra vode i sve zajedno umutiti. U masu dodavati pšenično brašno, raževo i ječmeno brašno i mutiti da se sastojci sjedine. Po potrebi dodati vode dok se ne dobije željena gustoća mase za palačinke. Ljute čili paprike isjeći na kolutiće i dio dodati u masu za palačinke. Od dobijene mase peći palačinke na srednje jakoj vatri i u toku pečenja posuti kolutiće paprike po palačinkama.
Patlidžane isjeći na kocke i popržiti na ulju, posoliti i dodati bijeli biber. Potom dodati sjeckani peršunov list. Pripremljene patlidžane izblendati i pomiješati sa svježim sirom. Sa pripremljenom masom puniti palačinke. Po želji dekorisati svježim začinskim biljem i kolutićima paprike.
Poslužiti kao toplo predjelo.
Prijatno!
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.