Salata koja će vas osvježiti, ali i zasititi

07.07.2015 |

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Izvor: tportal.hr

Salata koja će vas osvježiti, ali i zasititi

Salata od svježeg sezonskog povrća, kremaste fete, jaja i zasitne kvinoje začinjena sokom limuna i maslinovim uljem najbolje je osvježenje za ove pakleno vruće ljetne dane.

Salata od svježeg sezonskog povrća, kremaste fete, jaja i zasitne kvinoje začinjena sokom limuna i maslinovim uljem najbolje je osvježenje za ove pakleno vruće ljetne dane.

Kvinoja je egzotična pseudožitarica, a riječ je zapravo o iznimno ukusnim i hranjivim sjemenkama biljke koja je srodna špinatu te sve više osvaja zapadnjake. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem, cinkom, bakrom, manganom i željezom, a mogu je bez problema konzumirati i osobe alergične na gluten.

Dodate li kuhanoj kvinoji svježe povrće, dobit ćete osvježavajući i zasitan obrok koji će biti još zdraviji ukoliko joj pridružite i tvrdo kuhana jaja. Naime, nedavno objavljeno istraživanje Sveučilišta Perdue pokazalo je da ako se u salati nalazi i jaje, organizam će čak 500 puta više apsorbirati hranjivih tvari iz povrća. 'Jaja su poboljšala apsorpciju karotenoida iz povrća u značajnoj mjeri, čak oko 500 posto', objasnio je autor studije Wayne Campbell, profesor prehrambenih znanosti.

Potrebni sastojci:

½ šalice kvinoje

svježi krastavac

250 g cherry rajčica

malo rikule

150 g sira feta

3 tvrdo kuhana jaja

Za preljev

pola limuna

2 velike žlice maslinova ulja

prstohvat soli

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)