07.07.2015 |
Pauza / TURIZAM I GASTRO
Izvor: tportal.hr
Salata od svježeg sezonskog povrća, kremaste fete, jaja i zasitne kvinoje začinjena sokom limuna i maslinovim uljem najbolje je osvježenje za ove pakleno vruće ljetne dane.
Salata od svježeg sezonskog povrća, kremaste fete, jaja i zasitne kvinoje začinjena sokom limuna i maslinovim uljem najbolje je osvježenje za ove pakleno vruće ljetne dane.
Kvinoja je egzotična pseudožitarica, a riječ je zapravo o iznimno ukusnim i hranjivim sjemenkama biljke koja je srodna špinatu te sve više osvaja zapadnjake. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem, cinkom, bakrom, manganom i željezom, a mogu je bez problema konzumirati i osobe alergične na gluten.
Dodate li kuhanoj kvinoji svježe povrće, dobit ćete osvježavajući i zasitan obrok koji će biti još zdraviji ukoliko joj pridružite i tvrdo kuhana jaja. Naime, nedavno objavljeno istraživanje Sveučilišta Perdue pokazalo je da ako se u salati nalazi i jaje, organizam će čak 500 puta više apsorbirati hranjivih tvari iz povrća. 'Jaja su poboljšala apsorpciju karotenoida iz povrća u značajnoj mjeri, čak oko 500 posto', objasnio je autor studije Wayne Campbell, profesor prehrambenih znanosti.
Potrebni sastojci:
½ šalice kvinoje
svježi krastavac
250 g cherry rajčica
malo rikule
150 g sira feta
3 tvrdo kuhana jaja
Za preljev
pola limuna
2 velike žlice maslinova ulja
prstohvat soli
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.