Zašto je maslac dobar, a margarin opasan

14.08.2015 |

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Izvor: tportal.hr

Zašto je maslac dobar, a margarin opasan

Istraživanje na Sveučilištu McMaster u Kanadi, ukazuje da putar nije štetan za naše zdravlje, no margarin bi mogao biti čak i potencijalno smrtonosan.

Istraživanje koje je predvodio doktor Russell de Souza koji radi kao asistent u odjelu za kliničku epidemiologiju i biostatistiku na Sveučilištu McMaster u Kanadi, ukazuje da putar nije štetan za naše zdravlje, no margarin bi mogao biti čak i potencijalno smrtonosan

Najveće do sada napravljeno istraživanje o masnim kiselinama u hrani i njihovu utjecaju na ljudsko zdravlje, ukazuje na to da zasićene masti ne povećavaju šansu za moždani i srčani udar, šećernu bolest ili ranu smrt, no s druge strane, industrijski stvorene nezasićene masti (tzv. trans-masti) poput onih u margarinu, povećavaju šansu smrti za čak 34 posto, piše britanski Telegraph.

"Godinama su nam svi govorili kako moramo iz prehrane izbaciti masnoću. Trans-masti nemaju nikakav pozitivan učinak na naše zdravlje, a predstavljaju ozbiljan rizik srčanih bolesti. Zasićene masti, s druge strane, ne predstavljaju takvu opasnost. Ne preporučujemo povećanje zasićenih masti u prehrani, jer jednostavno ne vidimo nikakvu korist od toga", rekao je doktor Russell de Souza.

Zasićene masti dobivamo uglavnom od proizvoda životinjskog porijekla, poput putra, kravljeg mlijeka, lososa, mesa i bjelanjaka, te od nekih proizvoda biljnog porijekla poput čokolade i palminog ulja. Trans-nezasićene masti uglavnom su industrijski proizvedene od biljnih ulja za margarin, grickalice i pakirane pekarske proizvode.

Smjernice prehrambenih stručnjaka do sada su preporučivale ograničavanje zasićenih masti na deset posto, a trans-masti na manje od jedan posto energije, kako bi se smanjila šansa srčanih problema i moždanog udara. No, novo istraživanje koje je detaljno pregledalo 50 istraživanja u kojima je sudjelovalo više od milijun ljudi, nije pronašlo nikakve dokaze da je zasićena mast loša za zdravlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)