29.01.2020 |
Pauza / TURIZAM I GASTRO
Izvor: Akta.ba
Isprobajte ovaj sočni čokoladni brownie sa slatkim krompirom.
U ovom kolaču nema rafiniranih šećera, nema jaja, a nema ni pšeničnog brašna, što ga čini zdravim, veganskim i bezglutenskih kolačem. Jednostavan je za pripremu, brzo je gotov, fin je i jako sočan, nije li to sve što vam treba, piše portal Zadovoljna.hr.
Sastojci:
– 250 grama slatkog krompira
– šest hurmi
– Jedna kašika kokosovog ulja
– Četiri kašike javorovog sirupa (može i meda)
– 100 grama sitno mljevenih badema
– Četiri kašike gorkog kakaa
– Jedna kašika ekstrakta od vanilije
– malo cimeta
– malo muškatnog oraščića
Priprema:
1. Slatki krompir ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta)
2. U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i datulje dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.
3. U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.
4. Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 40-50 minuta. Probajte čačkalicom, brownie je pečen ako čačkalica izađe suha.
5. Ohladite pa poslužite preliveno otopljenom čokoladom.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.