03.11.2020 |
Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE
Izvor: Akta.ba
Ako je kesten kralj jeseni, onda dunju možemo nazvati njegovom kraljicom.
Ako je kesten kralj jeseni, onda dunju možemo nazvati njegovom kraljicom. Ova ukusna i zdrava namirnica već se stoljećima koristi za prevenciju raka, smanjivanje krvnog tlaka i kolesterola, jačanje imuniteta, smirivanje upala i alergijskih reakcija, kao i za mnoga druga stanja, piše centarzdravlja.hr.
Poprilično fascinantno za jedan, pomalo zaboravljen, plod neatraktivnog izgleda.
Dunja je neobična voćka usko povezana s jabukama i kruškama. Ona ima maleno listopadno stablo i plod žuto-zlatne boje, koji je po konzistenciji i izgledu najsličniji kruškama. Vrijednost ovog voća kao prehrambenog proizvode datira iz daleke prošlosti kada se uzgajalo zbog svoje ornamentalne kvalitete i atraktivnih blijedo-ružičastih cvjetova. Neki povjesničari smatraju da je upravo dunja, a ne jabuka, bila zabranjeno voće u Edenu.
Kao i većina voća, dunja je bogata hranjivim tvarima poput vitamina A, B i C, vlaknima i mineralima poput kalija, bakra, selena, cinka, fosfora, kalcija, željeza i magnezija. Sadrži malo masti, a njezina bogata hranjiva vrijednost aktivno djeluje na zdravlje. Osim toga, dunja ima niz zdravstvenih prednosti koje će vas natjerati da za vrijeme sezone svojoj voćnoj salati dodate dunju.
Kao što je već navedeno, dunja sadrži velike količine antioksidansa i vitamina, a posebno vitamina C i E. Vitamin C potiče imunološki sustav, što je prva linija obrane od patogenih organizama, virusa i bakterija u tijelu.
Vlakna prisutna u dunji mogu pomoći u sprečavanju određenih gastrointestinalnih stanja kao što su: upalna bolest crijeva (IBD), različite vrste raka i divertikulitis.
Rak je jedna od najčešćih bolesti današnjice i sve što može smanjiti šanse za razvoj raka obično postaje vrlo popularno. Dunja se sastoji od mnoštva antioksidansa koji su vrlo učinkoviti u neutralizaciji i uklanjanju slobodnih radikala u tijelu. Antioksidacijski spojevi prisutni u dunji izravno su povezani s manjom šansom za razvoj različitih vrsta raka.
Dunja kontrolira alergijske reakcije. Ako se nanosi u obliku gela, može biti korisna u liječenju atopijskog dermatitisa i sličnih kožnih oboljenja. Zbog visoke razine vitamina C, dunje posjeduju antialergijska svojstva i mogu se koristiti u pripremi prehrambenih proizvoda za alergičare.
Zrela dunja zaista obiluje vitaminom C i sadrži gotovo 25% preporučene dnevne doze tog vitamina. Vitamin C pomaže u liječenju i kontroli raznih vrsta upala i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.
Sok od dunje koristan je za osobe koje pate od ulkusa jer pomaže u liječenju peptičkih ulkusa smirujući gastrointestinalni trakt.
Dunja se sastoji od pozamašne količine minerala poput željeza, bakra i cinka. Ova tri minerala, zajedno s ostalim elementima u tragovima, bitna su za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Kada je proizvodnja crvenih krvnih stanica visoka, pojačava se i cirkulacija, što znači da se kisik bolje prenosi cijelim tijelom. To uzrokuje povećani protok krvi kroz kožu i vlasište, zbog čega se jača zdravlje folikule dlake i potiče njezin rast.
Dunja se sastoji od veće količine antioksidansa i vitamina koji su vrlo korisni za održavanje zdrave i mlade kože. Antioksidansi pomažu u uklanjanju slobodnih radikala što direktno smanjuje pojavu bora, uklanja nečistoću i brani kožu od posljedica UV zračenja.
Poboljšanje probave jedan je od najboljih načina da zadržite željenu težinu i ubrzate metabolizam. Visoki udio vlakana u dunji potiče bolji radi gastrointestinalnog sustava, zbog čega ćete lakše doći do željene težine, a imat ćete i više energije.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.