juhe

Foto: GymBeam

23.01.2025 |

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Izvor: Agencije

Fitness recept

Zima je pravo vrijeme za tople zalogaje: Juha od tikve za sladokusce

Zima je pravo vrijeme za tople zalogaje: Juha od tikve za sladokusce.

Iako se juha od tikve obično priprema u jesen, sve češće se kuha i u drugim razdobljima.

Ukratko, kad god poželite ukusan obrok koji grije i nije kompliciran za pripremu.

Osim kremaste teksture i izvrsnog okusa, oduševit će vas sjemenke tikve s kojima se juha poslužuje.

Njihova hrskava tekstura podiže ovo jelo na višu razinu.

Sastojci:

  • 600 g tikve
  • 600 ml temeljca od povrća
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • komad đumbira od 5 cm (2 inča)
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 komad (cca 300 g) batata
  • 1 manja mrkva
  • 1 luk
  • mljeveni papar po želji
  • sol po želji

Sastojci za servranje:

  • 50 g sjemenki tikve
  • svježe začinsko bilje po želji (peršin, korijander)
  • malo kokosovog mlijeka za prelijevanje juhe

Foto: GymBeam

Priprema:

Za početak ogulite batat i narežite ga na kockice zajedno s tikvom, tikvu nije potrebno guliti. Zatim očistite mrkvu i narežite je na ploške.

Na ulju pirjajte sitno nasjeckani luk, češnjak i đumbir. Zatim dodajte batat, mrkvu i tikvu.

Pirjajte zajedno pa ulijte temeljac i kokosovo mlijeko. Po potrebi posolite, pokrijte lonac poklopcem i kuhajte dok povrće ne omekša, to će trajati oko 20 minuta.

Kad je juha gotova, uzmite štapni mikser i izmiksajte juhu dok ne postane glatka. Zatim začinite mljevenim paprom i solju po potrebi i sve je spremno.

Poslužite sa svježim začinskim biljem i sjemenkama tikve koje prethodno možete tostirati na tavi. Za dodatni efekt tanjur ukrasite s nekoliko kapi kokosovog mlijeka.

Juha od tikve ističe se svojim izvrsnim okusom i prekrasno glatkom konzistencijom.

Savršen je kontrast hrskavim sjemenkama koje se dodaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)