Foto: Pixabay
25.01.2025 |
Pauza / TURIZAM I GASTRO
Izvor: Radiosarajevo.ba
Ako ste ljubitelj domaće pizze, ali tražite nešto novo i zdravije, imamo savršena rješenja za vas.
Ako ste ljubitelj domaće pizze, ali tražite nešto novo i zdravije, imamo savršena rješenja za vas. Donosimo vam recept za pizzu – klasičnu domaću verziju s mekanim tijestom.
Bez obzira na to volite li tradicionalne ili modernije varijante, ovaj recept će zadovoljiti vaše nepce i oduševiti cijelu porodicu.
Sastojci:
1 šolja svježeg sira (cottage cheese)
2 velika jaja
1 šolja bademovog brašna (ili brašna za sve namjene)
1/2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
Za preliv:
1/2 šolje pizza sosa
1 šolja rendane mozzarella sira
15-20 kriški peperonija (ili vaš omiljeni preliv)
1/2 šolje isjeckanih crnih maslina
Po želji: isjeckana paprika, pečurke ili svježi listovi bosiljka
Priprema:
Zagrijte rernu na 190°C. Na pleh stavite papir za pečenje. U blenderu pomiješajte svježi sir, jaja, bademovo brašno, prašak za pecivo i so. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Smjesu sipajte na pripremljeni pleh i ravnomjerno je rasporedite u pravougaoni ili okrugli oblik, debljine oko 1/4 inča. Pecite 15-20 minuta, ili dok podloga ne postane čvrsta i blago zlatna.
Izvadite podlogu iz rerne i ostavite je da se ohladi 5 minuta. Ravnomjerno nanesite pizza sos na podlogu. Pospite rendanim mozzarella sirom. Dodajte svoje izabrane nadjeve, kao što su peperoni, crne masline ili povrće.
Vratite sastavljenu pizzu u rernu i pecite još 10-15 minuta, ili dok se sir ne otopi i postane mjehurićast.
Serviranje:
Izvadite pizzu iz rerne i ostavite je da odmori 5 minuta. Isijecite je na kvadrate ili trouglove i uživajte!
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.