pizza

Foto: Pixabay

25.01.2025 |

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Izvor: Radiosarajevo.ba

KLASIČNA VERZIJA

Brzo, jednostavno i ukusno: Savršen recept za domaću pizzu

Ako ste ljubitelj domaće pizze, ali tražite nešto novo i zdravije, imamo savršena rješenja za vas.

Ako ste ljubitelj domaće pizze, ali tražite nešto novo i zdravije, imamo savršena rješenja za vas. Donosimo vam recept za pizzu – klasičnu domaću verziju s mekanim tijestom.

Bez obzira na to volite li tradicionalne ili modernije varijante, ovaj recept će zadovoljiti vaše nepce i oduševiti cijelu porodicu.

Sastojci:

1 šolja svježeg sira (cottage cheese)

2 velika jaja

1 šolja bademovog brašna (ili brašna za sve namjene)

1/2 kašičice praška za pecivo

1/4 kašičice soli

Za preliv:

1/2 šolje pizza sosa

1 šolja rendane mozzarella sira

15-20 kriški peperonija (ili vaš omiljeni preliv)

1/2 šolje isjeckanih crnih maslina

Po želji: isjeckana paprika, pečurke ili svježi listovi bosiljka

Priprema:

Zagrijte rernu na 190°C. Na pleh stavite papir za pečenje. U blenderu pomiješajte svježi sir, jaja, bademovo brašno, prašak za pecivo i so. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Smjesu sipajte na pripremljeni pleh i ravnomjerno je rasporedite u pravougaoni ili okrugli oblik, debljine oko 1/4 inča. Pecite 15-20 minuta, ili dok podloga ne postane čvrsta i blago zlatna.

Izvadite podlogu iz rerne i ostavite je da se ohladi 5 minuta. Ravnomjerno nanesite pizza sos na podlogu. Pospite rendanim mozzarella sirom. Dodajte svoje izabrane nadjeve, kao što su peperoni, crne masline ili povrće.

Vratite sastavljenu pizzu u rernu i pecite još 10-15 minuta, ili dok se sir ne otopi i postane mjehurićast.

Serviranje:

Izvadite pizzu iz rerne i ostavite je da odmori 5 minuta. Isijecite je na kvadrate ili trouglove i uživajte!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)