oblatne

Foto: Jabuka tv

25.01.2025 |

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Izvor: Akta.ba

RECEPT

Savršene oblatne s čokoladnim punjenjem: Jednostavan recept za svaku priliku

Vrijeme uživanja u slasticama nije potpun bez oblatni, koje će svojim savršeno hrskavim slojevima zadovoljiti svakog ljubitelja slatkog.

Vrijeme uživanja u slasticama nije potpun bez oblatni, koje će svojim savršeno hrskavim slojevima zadovoljiti svakog ljubitelja slatkog. Čokoladno punjenje sa dodatkom oraha je prava kombinacija koja neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:

1 l mlijeka

500 g šećera

200 g čokolade za kuhanje

150 g maslaca ili margarina

150 g oraha

1 pakiranje oblatni

Malo ruma

Priprema:

U širu posudu ulijte mlijeko, a u hladno mlijeko dodajte šećer. Izmiješajte dok se šećer potpuno ne rastopi.

Smjesu zagrijavajte dok ne zavrije i pustite da lagano ključa na srednje jakoj temperaturi. Kuhajte dok se smjesa ne smanji za polovicu, što bi trebalo trajati oko sat vremena.

U vruću smjesu dodajte čokoladu, mljevene orahe, maslac i malo ruma. Dobro izmiješajte i ostavite da se smjesa ohladi.

Smjesu koja bi već trebala biti dovoljno zgusnuta (ali ne vruća i ne potpuno ohlađena) mažite po korama od oblatni.

Na oblatne koje ste namazali smjesom stavite težinu od 1 do 2 kilograma. Najjednostavniji način da to postignete je da na namazane oblatne stavite pleh sličnih dimenzija i na njega posudu s vodom koja odgovara potrebnoj težini.

Ostavite oblatne da se potpuno ohlade i stegnu.

Izrežite i uživajte!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)