Foto: Jabuka tv
25.01.2025 |
Pauza / TURIZAM I GASTRO
Izvor: Akta.ba
Vrijeme uživanja u slasticama nije potpun bez oblatni, koje će svojim savršeno hrskavim slojevima zadovoljiti svakog ljubitelja slatkog.
Vrijeme uživanja u slasticama nije potpun bez oblatni, koje će svojim savršeno hrskavim slojevima zadovoljiti svakog ljubitelja slatkog. Čokoladno punjenje sa dodatkom oraha je prava kombinacija koja neće nikoga ostaviti ravnodušnim.
Sastojci:
1 l mlijeka
500 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca ili margarina
150 g oraha
1 pakiranje oblatni
Malo ruma
Priprema:
U širu posudu ulijte mlijeko, a u hladno mlijeko dodajte šećer. Izmiješajte dok se šećer potpuno ne rastopi.
Smjesu zagrijavajte dok ne zavrije i pustite da lagano ključa na srednje jakoj temperaturi. Kuhajte dok se smjesa ne smanji za polovicu, što bi trebalo trajati oko sat vremena.
U vruću smjesu dodajte čokoladu, mljevene orahe, maslac i malo ruma. Dobro izmiješajte i ostavite da se smjesa ohladi.
Smjesu koja bi već trebala biti dovoljno zgusnuta (ali ne vruća i ne potpuno ohlađena) mažite po korama od oblatni.
Na oblatne koje ste namazali smjesom stavite težinu od 1 do 2 kilograma. Najjednostavniji način da to postignete je da na namazane oblatne stavite pleh sličnih dimenzija i na njega posudu s vodom koja odgovara potrebnoj težini.
Ostavite oblatne da se potpuno ohlade i stegnu.
Izrežite i uživajte!
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.