Foto: Ilustracija, svezazenu.net
27.01.2025 |
Pauza / TURIZAM I GASTRO
Izvor: Agencije
Jednostavno i bez pečenja: Čoko torta sa malinama i pistacijama.
Čoko-malina-pistacija torta je neodoljiv desert koji spaja tri fantastična okusa u savršenoj harmoniji.
Bogata čokolada, osvježavajuće maline i hrskavi pistacija slojevi čine ovu tortu pravim rajem za nepce.
Sa svojom kremastom teksturom i izuzetnim spojem slatkih i kiselkastih nota, ova torta će biti zvijezda svakog stola i pravi hit za sve prilike.
Sastojci za podlogu
Sjediniti mljeveni keks, otopljeni maslac i malo mlijeka. Smjesu utisnuti u kalup, promjera 26 cm.
Nakon toga pripremiti fil od malina.
Fil od malina
Pripremiti 30 gr želatina prema uputstvu s vrećice (1 vrećica želatina =10gr + 5 žlica hladne vode x 3).
Zagrijati maline, da proključaju, žlicom lagano pasirati, dodati želatin i šećer. Prohladiti.
Zatim fil od malina preliti preko podloge i ostaviti da se stegne.
Fil od čokolade
Zagrijati vrhnje za šlag, dodati mliječnu čokoladu i čokoladu za kuhanje, miješati dok ne dobijemo ujednačenu smjesu.
Preliti preko fila od malina i ostaviti preko noći da se čokolada stegne.
Zatim zagrijati 250-300 gr kreme od pistacija i preliti preko čokolade. Ostaviti da se stegne.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.