slastice

Foto: Ilustracija, svezazenu.net

27.01.2025 |

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Izvor: Agencije

Harmonija okusa

Jednostavno i bez pečenja: Čoko torta sa malinama i pistacijama

Jednostavno i bez pečenja: Čoko torta sa malinama i pistacijama.

Čoko-malina-pistacija torta je neodoljiv desert koji spaja tri fantastična okusa u savršenoj harmoniji.

Bogata čokolada, osvježavajuće maline i hrskavi pistacija slojevi čine ovu tortu pravim rajem za nepce.

Sa svojom kremastom teksturom i izuzetnim spojem slatkih i kiselkastih nota, ova torta će biti zvijezda svakog stola i pravi hit za sve prilike.

Sastojci za podlogu

  • 250 gr mljevenog keksa
  • 100 gr maslaca/ margarina
  • malo mlijeka ili soka po želji ( mora se postići tekstura mokrog pijeska )

Sjediniti mljeveni keks, otopljeni maslac i malo mlijeka. Smjesu utisnuti u kalup, promjera 26 cm.

Nakon toga pripremiti fil od malina.

Fil od malina

  • 30 gr želatina
  • 250-300 gr malina
  • 2-3 žlice šećera

Pripremiti 30 gr želatina prema uputstvu s vrećice (1 vrećica želatina =10gr + 5 žlica hladne vode x 3).

Zagrijati maline, da proključaju, žlicom lagano pasirati, dodati želatin i šećer. Prohladiti.

Zatim fil od malina preliti preko podloge i ostaviti da se stegne.

Fil od čokolade

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 200 gr mliječne čokolade
  • 200 gr čokolade za kuhanje

Zagrijati vrhnje za šlag, dodati mliječnu čokoladu i čokoladu za kuhanje, miješati dok ne dobijemo ujednačenu smjesu.

Preliti preko fila od malina i ostaviti preko noći da se čokolada stegne.

Zatim zagrijati 250-300 gr kreme od pistacija i preliti preko čokolade. Ostaviti da se stegne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)