Foto: Shutterstock
31.01.2025 |
Pauza / TURIZAM I GASTRO
Izvor: Akta.ba
Banoffee pie je engleski desert, a ime je dobio po glavnim sastojcima - banane i toffee (karamel).
Banoffee pie je engleski desert, a ime je dobio po glavnim sastojcima - banane i toffee (karamel). Ukoliko se odlučite za ovu verziju recepta, biskvit nećete morati peći u rerni.
Iako se pravi od prhkog tijesta, postoje verzije s različitim vrstama mljevenog keksa.
Sastojci:
Priprema:
Uzmite okrugli za tortu. Poželjno je da promjer kalup ne bude veći od 22 centimetra. Uzmite papir za pečenje pa ga zgužvajte kako bi se bolje uklopio u kalup pa premažite s malo maslaca.
Podijelite ostatak maslaca na dva jednaka dijela pa jedan dio istopite i pomiješajte s mljevenim keksom. Nakon toga utisnite smjesu od keksa i maslaca u kalup, poravnajte i ostavite u frižideru.
Drugi dio maslaca pomiješajte sa šećerom i ostavite da se topi na laganoj vatri. Kada se istope dodajte kondenzovano mlijeka i kuhajte nekoliko minuta odnosno dok smjesa ne dobije zlatno-smeđu boju.
Ulijte nekoliko kapi ekstrakta vanilije i prelijte smjesu preko podloge od keksa. Ostavite nekih 10 minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider. Potrebno je da smjesa stoji barem sat vremena u frižideru.
Narežite banane i složite ih preko kremastog sloja. Ako ne želite da banane pocrne, prelijte ih s nekoliko kapi limuna. Na kraju umutite slatko vrhnje u čvrst šlag pa premažite preko banana. Tortu možete dodatno ukrasiti ribanom čokoladom.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.