torta

Foto: Ilustracija, bima-shop

18.02.2025 |

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Izvor: Agencije

Kremasti desert

Volite slatko ali je gluten prepreka? Napravite bezglutensku tortu od lješnjaka

Savršen recept za ukusnu poslasticu.

Torta od lješnjaka je pravi izbor za ljubitelje bogatih i kremastih deserata.

Ovaj recept kombinira sočan biskvit od lješnjaka s dvije vrste kreme: praline kremom i mascarpone kremom, stvarajući savršen spoj okusa i tekstura.

Priprema ove torte zahtijeva nekoliko koraka, ali rezultat je svakako vrijedan truda. Počnite s pripremom biskvita od lješnjaka, zatim pripremite praline kremu i mascarpone kremu.

Nakon što se svi dijelovi ohlade, pažljivo složite tortu, počevši s biskvitima, zatim dodajte sloj praline kreme, a na kraju obložite tortu mascarpone kremom.

Za dodatnu teksturu, pospite tortu usitnjenim prženim lješnjacima.

Sastojci za biskvit:

  • 8 kom Bjelanjci
  • 160 g Šećer
  • 160 g Prženi lješnjaci
  • 40 g Kukuruzni škrob

Za praline kremu:

  • 4 kom Žumanjci
  • 500 ml Mlijeko
  • 50 g Kukuruzni škrob
  • 50 g Šećer
  • 20 g Maslac
  • 2 kašike Praline paste

Za mascarpone kremu:

  • 200 ml Slatko vrhnje
  • 125 g Mascarpone sir
  • Vanilija
  • Šećer u prahu (malo)

Foto: Instagram

PRIPREMA

Biskvit:

Pjenasto umutite bjelanjke, a zatim dodajte šećer. Nastavite miješati dok se šećer ne otopi.

Dodajte kukuruzni škrob i dobro promiješajte.

Umiješajte sitno mljevene pržene lješnjake. Pripazite da ne pretjerate s miješanjem.

Smjesu rasporedite na papir za pečenje u obliku 4 kruga (po mogućstvu na dva velika protvana).

Pecite na 160°C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi.

Savjet: Lješnjake pržite na 160°C oko 15 minuta, a zatim ih lagano protrljajte u krpi da se oljušte. Pažljivo ih sameljite tako da ne otpuste masnoću.

Praline krema:

Mlijeko zagrijte skoro do vrenja.

U međuvremenu, pjenasto umutite žutanjke sa šećerom i kukuruznim škrobom.

Lagano dodajte vruće mlijeko u žutanjke, stalno miješajući.

Smjesu vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući dok se krema ne zgusne.

Kad se zgusne, dodajte maslac i praline pastu.

Prekrijte kremu prozirnom folijom (folija treba dodirivati kremu) i ohladite.

Ohlađenu kremu lagano promiješajte.

Mascarpone krema:

U mikseru pomiješajte slatko vrhnje, mascarpone, vaniliju i šećer u prahu.

Na kraju dodajte kašiku praline kreme iz prethodnog koraka, dobro promiksajte.

Sastavljanje torte:

Na svaki biskvit stavite sloj praline kreme, a oko torte obložite kremom od mascarponea.

Po želji, pospite tortu usitnjenim lješnjacima.

Savjet: Ova torta ima promjer od 18-20 cm, za veću tortu povećajte količinu sastojaka i pecite svaki biskvit zasebno.

Savjet za optimalni okus: Gotovu tortu najbolje je ostaviti nekoliko sati (ili čak preko noći) da se svi okusi upiju i biskvit postane sočan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)