Foto: Ilustracija, bima-shop
18.02.2025 |
Pauza / TURIZAM I GASTRO
Izvor: Agencije
Savršen recept za ukusnu poslasticu.
Torta od lješnjaka je pravi izbor za ljubitelje bogatih i kremastih deserata.
Ovaj recept kombinira sočan biskvit od lješnjaka s dvije vrste kreme: praline kremom i mascarpone kremom, stvarajući savršen spoj okusa i tekstura.
Priprema ove torte zahtijeva nekoliko koraka, ali rezultat je svakako vrijedan truda. Počnite s pripremom biskvita od lješnjaka, zatim pripremite praline kremu i mascarpone kremu.
Nakon što se svi dijelovi ohlade, pažljivo složite tortu, počevši s biskvitima, zatim dodajte sloj praline kreme, a na kraju obložite tortu mascarpone kremom.
Za dodatnu teksturu, pospite tortu usitnjenim prženim lješnjacima.
Sastojci za biskvit:
Za praline kremu:
Za mascarpone kremu:
Foto: Instagram
PRIPREMA
Biskvit:
Pjenasto umutite bjelanjke, a zatim dodajte šećer. Nastavite miješati dok se šećer ne otopi.
Dodajte kukuruzni škrob i dobro promiješajte.
Umiješajte sitno mljevene pržene lješnjake. Pripazite da ne pretjerate s miješanjem.
Smjesu rasporedite na papir za pečenje u obliku 4 kruga (po mogućstvu na dva velika protvana).
Pecite na 160°C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi.
Savjet: Lješnjake pržite na 160°C oko 15 minuta, a zatim ih lagano protrljajte u krpi da se oljušte. Pažljivo ih sameljite tako da ne otpuste masnoću.
Praline krema:
Mlijeko zagrijte skoro do vrenja.
U međuvremenu, pjenasto umutite žutanjke sa šećerom i kukuruznim škrobom.
Lagano dodajte vruće mlijeko u žutanjke, stalno miješajući.
Smjesu vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući dok se krema ne zgusne.
Kad se zgusne, dodajte maslac i praline pastu.
Prekrijte kremu prozirnom folijom (folija treba dodirivati kremu) i ohladite.
Ohlađenu kremu lagano promiješajte.
Mascarpone krema:
U mikseru pomiješajte slatko vrhnje, mascarpone, vaniliju i šećer u prahu.
Na kraju dodajte kašiku praline kreme iz prethodnog koraka, dobro promiksajte.
Sastavljanje torte:
Na svaki biskvit stavite sloj praline kreme, a oko torte obložite kremom od mascarponea.
Po želji, pospite tortu usitnjenim lješnjacima.
Savjet: Ova torta ima promjer od 18-20 cm, za veću tortu povećajte količinu sastojaka i pecite svaki biskvit zasebno.
Savjet za optimalni okus: Gotovu tortu najbolje je ostaviti nekoliko sati (ili čak preko noći) da se svi okusi upiju i biskvit postane sočan.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.