supa

01.04.2025 |

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Izvor: Akta.ba

Isprobajte ovo italijansko jelo

Minestrone supa okrijepit će vaš organizam nakon praznične trpeze

Ukoliko ste pretjerali s hranom tokom praznika, možda biste trebali razmisliti o nešto laganijem obroku poput supe.

Ukoliko ste pretjerali s hranom tokom praznika, možda biste trebali razmisliti o nešto laganijem obroku poput supe. S tim u vezi, isprobajte poznatu italijansku minestrone supu.

Minestrone je supa koja se pravi od različitih vrsta povrća i time osigurava unos mnogih hranjivih tvari poput vitamina, minerala i vlakana.

Ovo je jelo čiji se sastojci prilagođavaju sezoni, ali neki od osnovnih sastojaka ove supe su svakako sitna tjestenina, koja se obično pravi od posebne vrste brašna semolina, te barem jedne vrste mahunarke.

Kako bi bila zasitnija, u Italiji se obično služi uz krišku hljeba, koji se pravi od kiselog tijesta.

Sastojci:

150 grama sitne tjestenine

150 grama graha

dva krompira

dva paradajza

jedan crveni luk

dva čehna bijelog luka

jedna mrkva

maslinovo ulje

svježi celer, peršun, bosiljak

biber, sol

Važno je naglasiti da možete dodati i druge vrste mahunarki, samo je važno da budu namočene u vodi. Također, često se na kraju dodaje i naribani ovčiji sir pecorino.

Priprema:

Namočite grah u vodi najmanje osam sati. Nakon toga i ocijedite i krenite s pripremom jela. U većoj šerpi sipajte malo ulja i stavite na srednje jaku vatru da se zagrije. Potom dodajte luk, usitnjenu mrkvu i celer pa dinstajte dok ne omekšaju svi sastojci.

Nakon toga, dodajte usitnjeni bijeli luk, krompir, peršun, bosiljak te namočeni grah i druge mahunarke. Promiješajte pa prelijte s 1,5 do 2 litre vode.

Kada supa provri, smanjite temperaturi i kuhajte nekih sat vremena do 90 minuta. Potrebno je da se mahunarke skuhaju do kraja. Nekih desetak minuta prije nego što se jelo skuha, dodajte tjesteninu. Na kraju začinite po želji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)