KOLAC

04.04.2025 |

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Izvor: Akta.ba

Uživat ćete u svakom zalogaju

Idealan za početnike: Recept za najkremastiji kolač koji se ne peče

Ako ste ljubitelji jednostavnih kolača koji se ne peku, svakako isprobajte ovaj čokoladni desert.

Ako ste ljubitelji jednostavnih kolača koji se ne peku, svakako isprobajte ovaj čokoladni desert. Riječ je o kremastoj slastici za koju će vam biti potrebno pola sata pripreme.

Važno je samo da ga prije serviranja dobro ohladite kako bi se svi slojevi povezali.

Sastojci:

400 grama mljevenog keksa

dvije kašike čokoladnog krema

jedna ravna kašika kakaa

100 grama istopljenog maslaca

250 grama krem sira

50 grama šećera

550 mililitara mlijeka

60 grama instant pudinga od čokolade

60 grama instant pudinga od vanilije

250 mililitara vrhnja za šlag

naribana čokolada

Priprema:

Najprije namastite kalup za pečenje. Možete koristiti kalup promjera između 22 i 25 centimetara. U većoj posudi spojite mljeveni keks, istopljen i maslac, kakao i krem od čokolade. Nakon što dobijete jednaku smjesu, utisnite ih u dno kalupa i stavite u frižider.

Nakon toga, mikserom umutite krem sir, dodajte šećer te 50 mililitara mlijeka pa ponovo umutite. U drugoj posudi mikserom mutite vrhnje za šlag te prašak pudinga od vanilije dok ne dobijete čvrstu kremu. Spojite kremu od sira sa kremom od pudinga i rasporedite po podlozi pa vratite u frižider.

Potom slijedi priprema čokoladne kreme. To ćete napraviti tako što ćete prema umutiti puding s mlijekom (otprilike 500 mililitara mlijeka) pa premazati preko ohlađene kreme od vanilije i sira. Kolač na kraju pospite naribanom čokoladom i ostavite da se hladi u frižideru najmanje četiri sata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)