kolac

Foto: Shutterstock

07.04.2025 |

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Izvor: Akta.ba

BRZO I UKUSNO

Zlevanka od jabuka: Jednostavan recept za sočan domaći kolač

Da biste uživali u finom kolaču ne treba vam puno posebnih sastojaka.

Da biste uživali u finom kolaču ne treba vam puno posebnih sastojaka – ukusan desert možete napraviti i od svakodnevnih sastojaka iz smočnice i hladnjaka, poput brašna, šećera, jaja, ulja, nešto začina i jabuka.

Dokaz toj tvrdnji je i ovaj sočan kolač od jabuka kojeg krasi neodoljiva sočnost i aroma. Za njegovu sočnost ključan je pire od jabuka – napraviti ga možete sami od kuhanih i pasiranih jabuka ili kupiti već gotovog u trgovini.

Da biste napravili zlevanku od jabuka ne treba vam čak niti mikser – sastojke ručno izmiješajte, prelijte u lim za pečenje i pustite da pećnica odradi sav posao.

Zlevanka od jabuka – sastojci:

450 g pirea od jabuke
240 g brašna
200 g bijelog šećera
125 ml biljnog ulja
2 čajne žličice praška za pecivo

1 jaje
1 čajna žličica cimeta u prahu
½ čajne žličice muškatnog oraščića
¼ čajne žličice mljevenog klinčića
prstohvat soli

Zlevanka od jabuka – priprema:

Pomiješajte brašno, bijeli šećer, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, mljeveni klinčić i malo soli. U drugoj zdjeli pomiješajte pire od jabuka, ulje i jaje. Pomiješajte suhe i vlažne sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Prelijte smjesu u namašćeni kalup za pečenje kolača i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 50 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.

Ohladite kolač prije rezanja i posluživanja. Po želji ga možete posuti s malo šećera u prahu. Prijatno!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)