Foto: Shutterstock
14.04.2025 |
Pauza / TURIZAM I GASTRO
Izvor: Akta.ba
Ako nemate puno vremena za pripremu ručka, a želite nešto ukusno i domaće, kljukuša je savršen izbor.
Ako nemate puno vremena za pripremu ručka, a želite nešto ukusno i domaće, kljukuša je savršen izbor.
Ovo jednostavno, a hranjivo jelo, dio je kulinarske tradicije mnogih bosanskih domaćinstava i generacijama se priprema u našim kuhinjama.
Naime, u različitim krajevima Bosne i Hercegovine kljukuša se priprema na svoj način, a u nastavku donosimo recept prema sarajevskoj verziji.
Sastojci:
500 gr krompira
jedna glavica crvenog luka
pet supenih kašika brašna
200 ml mlijeka
50 ml ulja
dva jaja
dvije čajne kašike soli
jedna čajna kašika bibera
Priprema:
Najprije ogulite krompir i izrendajte ga. Luk sitno nasjeckajte, a zatim sve sastojke sjedinite i dobro izmiješajte kako biste dobili ujednačenu smjesu.
Smjesu ravnomjerno rasporedite po prethodno nauljenoj tepsiji i pecite u rerni oko 20 minuta na temperaturi od 250 stepeni.
Kada izvadite kljukušu iz rerne, ostavite je nekoliko minuta da se prohladi, a zatim je izrežite na kocke i poslužite. Uživajte u ovom tradicionalnom, jednostavnom i ukusnom jelu. Prijatno!
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.