Foto: Ilustracija, Getty Images/iStockphoto
30.10.2024 |
Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE
Izvor: Akta.ba
U skladu s propisima Europske unije, sva pretpakirana hrana mora sadržavati oznake s ovim informacijama.
Jeste li se ikada zapitali koja je razlika između oznaka "upotrebljivo do" i "najbolje upotrijebiti do"?
Oznaka "upotrebljivo do" odnosi se na sigurnost hrane, a "najbolje upotrijebiti do" na kvalitetu hrane.
PROPISI EU
U skladu s propisima Europske unije, sva pretpakirana hrana mora sadržavati oznake s ovim informacijama.
Europska komisija procjenjuje da se, od ukupno 58 miliona tona bačene hrane Europskoj uniji na godišnjoj razini, gotovo 10 % može povezati s oznakom datuma na hrani, prenijela je Agencija za sigurnost hrane BiH.
"UPOTREBLJIVO DO"
Oznaka "upotrebljivo do" odnosi se na sigurnost hrane i znači da se hrana može konzumirati do datuma navedenog na ambalaži.
Nakon isteka navedenog roka hrana više nije sigurna za konzumaciju i mogla bi prouzročiti zdravstvene tegobe. Ta se oznaka stavlja na svježu i lako kvarljivu hranu, kao što su npr. riba, meso i mliječni proizvodi.
"NAJBOLJE UPOTRIJEBITI DO"
S druge strane, oznaka "najbolje upotrijebiti do" odnosi se na kvalitetu hrane te će, ako se pridržavate uputa za čuvanje, hrana biti sigurna za jelo i nakon isteka datuma "najbolje upotrijebiti do", no možda neće imati jednak okus ili teksturu. Stoga ju ne morate nužno odmah baciti!
"Označavanje roka trajanja hrane temelji se na znanosti. Jasne i tačne informacije na ambalaži te bolje razumijevanje i uporaba oznaka roka trajanja hrane mogu doprinijeti smanjenju bacanja hrane i sigurnosti hrane u Europskoj uniji", objašnjava Michaela Hempen, mikrobiolog Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).
Znanstvenici koji se bave sigurnošću hrane blisko surađuju s prehrambenom industrijom kako bi se osigurali jednaki kriteriji prilikom određivanje roka trajanja.
Dobro je znati da nam znanost može pomoći u donošenju pravih odluka kada je riječ o sigurnosti hrane i bacanju hrane.
Valja spomenuti i kako je EFSA razvila smjernice koje prehrambenoj industriji pomažu odlučiti kada upotrijebiti oznaku "upotrebljivo do", a kada "najbolje upotrijebiti do", kako bi se dodatno smanjila količina bačene hrane.
Osim provjeravanjem roka trajanja, bacanje hrane može se smanjiti:
Kampanja "Safe2Eat" na razini EU ima svrhu građane upoznati s europskim standardima sigurnosti hrane.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.