hrana

Foto: Ilustracija, Getty Images/iStockphoto

30.10.2024 |

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Izvor: Akta.ba

Datumi na ambalaži

EU preporuke: Oprez sa oznakama "upotrebljivo do" i "najbolje upotrijebiti do"

U skladu s propisima Europske unije, sva pretpakirana hrana mora sadržavati oznake s ovim informacijama.

Jeste li se ikada zapitali koja je razlika između oznaka "upotrebljivo do" i "najbolje upotrijebiti do"?

Oznaka "upotrebljivo do" odnosi se na sigurnost hrane, a "najbolje upotrijebiti do" na kvalitetu hrane.

PROPISI EU

U skladu s propisima Europske unije, sva pretpakirana hrana mora sadržavati oznake s ovim informacijama.

Europska komisija procjenjuje da se, od ukupno 58 miliona tona bačene hrane Europskoj uniji na godišnjoj razini, gotovo 10 % može povezati s oznakom datuma na hrani, prenijela je Agencija za sigurnost hrane BiH.

​"UPOTREBLJIVO DO"

Oznaka "upotrebljivo do" odnosi se na sigurnost hrane i znači da se hrana može konzumirati do datuma navedenog na ambalaži.

Nakon isteka navedenog roka hrana više nije sigurna za konzumaciju i mogla bi prouzročiti zdravstvene tegobe. Ta se oznaka stavlja na svježu i lako kvarljivu hranu, kao što su npr. riba, meso i mliječni proizvodi.

​"NAJBOLJE UPOTRIJEBITI DO"

S druge strane, oznaka "najbolje upotrijebiti do" odnosi se na kvalitetu hrane te će, ako se pridržavate uputa za čuvanje, hrana biti sigurna za jelo i nakon isteka datuma "najbolje upotrijebiti do", no možda neće imati jednak okus ili teksturu. Stoga ju ne morate nužno odmah baciti!

"Označavanje roka trajanja hrane temelji se na znanosti. Jasne i tačne informacije na ambalaži te bolje razumijevanje i uporaba oznaka roka trajanja hrane mogu doprinijeti smanjenju bacanja hrane i sigurnosti hrane u Europskoj uniji", objašnjava Michaela Hempen, mikrobiolog Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Znanstvenici koji se bave sigurnošću hrane blisko surađuju s prehrambenom industrijom kako bi se osigurali jednaki kriteriji prilikom određivanje roka trajanja.

Dobro je znati da nam znanost može pomoći u donošenju pravih odluka kada je riječ o sigurnosti hrane i bacanju hrane.

Valja spomenuti i kako je EFSA razvila smjernice koje prehrambenoj industriji pomažu odlučiti kada upotrijebiti oznaku "upotrebljivo do", a kada "najbolje upotrijebiti do", kako bi se dodatno smanjila količina bačene hrane.

Osim provjeravanjem roka trajanja, bacanje hrane može se smanjiti:

  • Izbjegavanjem impulzivne kupnje – Planirajte kupovinu i napravite popis prije odlaska u trgovinu. Ne kupujte kada ste gladni jer ćete u tom slučaju kupiti više nego što vam je potrebno. Kupujte voće i povrće koje nije unaprijed pakirano tako da možete kupiti upravo onoliko koliko trebate.
  • Pravilnim skladištenjem hrane – Čuvajte hranu u skladu s uputama navedenima na pakiranju. Novokupljenu hranu rasporedite u stražnji dio hladnjaka ili polica, a hranu koja je ranije nabavljena prebacite naprijed.
  • Iskorištavanjem ostataka hrane – Ostaci obroka često se zaborave u hladnjaku i bace kada se pokvare. Spremanje ostataka u prozirne posude pomaže vam da ne zaboravite na tu hranu. Budite kreativni prilikom kuhanja i iskoristite ostatke obroka za pripremu nekih novih jela. Od omekšalog voća možete napraviti kompote ili pite, a manje svježe povrće možete upotrijebiti za pripremu juhe.
  • Zamrzavanjem ostataka hrane – Ako vam je dovoljna manja količina kruha, ostatak zamrznite te potrebnu količinu izvadite nekoliko sati prije obroka. Isto tako, zamrznite višak kuhane hrane i tako si osigurajte gotov obrok za dane kada ste preumorni za kuhanje.

Kampanja "Safe2Eat" na razini EU ima svrhu građane upoznati s europskim standardima sigurnosti hrane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)

POVEZANE VIJESTI