31.08.2023 |
Poljoprivreda i hemija
Izvor: Akta.ba
Proizvodnja voćnih sokova
Hranljivu i ljekovitu vrijednost voćnih sokova poznavali su još stari narodi, prije nekoliko hiljada godina.
Sa sve jačim razvojem nauke o ishrani čovjeka, voćni sok je počeo dobivati i eve veću vrijednost. Danas će on ubraja u izvanredno hranljive i ljekovite životne namirnice
Preradom voća u neprevreo sok povećava se potrošnja voća, jer se time sezona svježeg voća produžava na cijelu godinu, tj. i u one dane kada voća nema na tržištu.
Voćni sokovi se mogu proizvesti iz raznovrsnog voća, ali se najviše spravljaju od jabuka, grožđa i višanja. Kod ovih su načini čuvanja (konzervisanja) isti.
Za izradu voćnih sokova moraju se upotrebiti zdravi i svježi plodovi.
Cjeđenje ima za cilj izdvajanje soka iz razbijenih voćnih ćelica. Za ovu svrhu se koriste razne cjednice, počev od običnih ručnih pa do velikih industrijskih, hidrauličnih (pak-prese).
Adekvatnu opremu i sve što vam je potrebno za pripremu soka pronaći ćete u ITC poljoprivrednom centru.
PRESE ZA VOĆE kapaciteta od 10L do 35 L
tradicionalni način za pravljenje soka
čvrsta i izdržljiva konstrukcija
jednostavna upotreba
Ribež za voće i povrće 109,20 KM
Berač voća sa drškom 16,50 KM
Posjetite ITC poljoprivredni centar na adresi S.Mahala br 35 Zenica ili pozovite!
Sve informacije možete dobiti pozivom na broj +387 32 407 413 ili pišite na email poljoprivreda@itc.ba
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.