Sarajevski kiseljak topa

23.03.2023 |

Putovanja i hrana

Izvor: Akta.ba

Hajde da pripremimo skupa

Topa: Neizostavno tradicionalno jelo tokom mjeseca Ramazana

Za one koji nemaju striktan recept za pripremu tope, neka se slobodno posluže receptom koji na sto donosi Sarajevski kiseljak.

Za one koji nemaju striktan recept za pripremu tope, neka se slobodno posluže receptom koji na sto donosi Sarajevski kiseljak.

Topa je neizostavno tradicionalno jelo tokom mjeseca Ramazana

Masnoća, kajmak I različite vrste sira su osnova. Svi sastojci se "tope" na laganoj vatri, pa otud i naziv TOPA

Hajde da pripremimo skupa

Sastojci

  • 100 g vrhnja
  • 50 g maslaca
  • 200 g kajmaka
  • 1 jaje
  • 180 g suhog (dimljenog) sira
  • 200 g svježeg sira
  • 100 g pavlake
  • Soli po potrebi

Kuhajte 4-5 minuta, dodajte jedno umućeno jaje I izmješajte

Na kraju dodajte naribani dimljeni sir, po želji posolite

Ostavite još je jednu minute, uz miješanje, da se sve lijepo sjedini.

Servirajte toplu topu, uz svježe somune i čašu tradicionalnog Sarajevskog kiseljaka.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.

Komentari (0)

POVEZANE VIJESTI