25.02.2025 |
Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA
Izvor: Akta.ba
Udruženju Voćni klub dodijeljeno je Rješenje o registraciji oznake geografskog porijekla za prehrambeni proizvod "Bamija iz Brčko distrikta BiH"
Na svečanosti održanoj 20. februara 2025. godine u Brčkom, Udruženju voćara i prerađivača voća "Voćni klub" dodijeljeno je Rješenje o registraciji oznake geografskog porijekla za prehrambeni proizvod "Bamija iz Brčko distrikta BiH". Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Agencije za sigurnost hrane BiH, Udruženja, te lokalni zvaničnici, uključujući predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Damira Bulčevića i šefa Odjeljenja za poljoprivredu Amira Softića.
Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, dr.sci. Sanin Tanković, naglasio je da je ova registracija značajan korak u promociji bosanskohercegovačke gastronomske ponude, s nadom da će bamija iz Brčko distrikta BiH postati prepoznata i izvan granica zemlje.
Bamija iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je proizvod koji, kroz dugi niz godina, uživa ugled i prepoznatljivost, kako na lokalnom tržištu Brčko distrikta, tako i širom Bosne i Hercegovine.
Na uzgoj i atraktivnost ove biljke na području Bosne i Hercegovine upućuju pisani izvori iz XIX. vijeka. Časopis "Bošnjak", u članku objavljenom 27.08.1896. godine, piše o učešću Bosne i Hercegovine na izložbi voća i povrća u Budimpešti s povrćem "nepoznatim za većinu posjetitioca koje je predmet svakojakog nagađanja, a koje se naziva bamija".
Članak u časopisu Bošnjak
Bamija se na području Brčko distrikta BiH uzgaja na tradicionalan način uz velik udio manuelnog rada, što uslovljava proizvodnju na manjim površinama, najčešće u neposrednoj blizini ekonomskog dvorišta porodičnih gazdinstava. Iako se može uspješno gajiti i na zemljištima lošijeg kvaliteta, posebno joj pogoduju plodna zemljišta. Za sjetvu se najčešće koristi proizvedeno vlastito sjeme sorte Almasija, mada je dozvoljeno korištenje i sjemena drugačijeg genotipa, s tim da plodovi zadovoljavaju zahtjeve u pogledu karakteristika definisanih u proizvođačkoj specifikaciji.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 331 55 03 ili na mail urednik@akta.ba.